perjantai 17. toukokuuta 2013

Näin pääset helluntaiheilasta eroon


Edellisessä blogipäivityksessäni (Kainalokuoppien hiki & muita rakkausniksejä) jaoin Suomen kansan kokeiltuja taikoja ja konsteja lemmen löytämiseksi. Helluntaitahan pidettiin ennen jonkinlaisena takarajana onnistuneen kesäkumppanin saamiseen. Kyllä kansa tietää!

Entä jos helluntaina on heila, mutta siitä haluaa päästä helluntain jälkeen eroon? Ei hätä tämän näköinen. Samainen edellisessä blogimerkinnässäni suosittelema Marja Paasion "Pilvihin on piian nännit" -kirja on koonnut lemmentaikojen lisäksi Suomen kansan kokeiltuja temppuja heilasta irtipääsemiseksi.

Ja seuraavassa niitä tulee: näin pääset hankalaksi käyneestä helluntaiheilastasi eroon. Kehotan noudattamaan harkintaa, osa vinkeistä vaikuttaa hieman rajuilta.

"Jos henkilö, joka tahtoo kylmettyä rakastetullensa, halaa kolmesti sellaista järven rannalla olevaa kiveä, jota laineet huuhtelevat, muuttuu hän kylmäksi kuin kivi." (Koski, 1891)

"Jos joku tyttö on loihtinut itselleen sulhon, pääsee tämä loihtimisesta, jos ottaa porsasta takajaloista kiinni, kun porsas tulee vastaan, ja heittää sen yli olkansa menemään lausuen:
     - Mene sinä sinne, mihin minun mieleni tekee!" (Koski, 1892)

"Kun tahdotaan taikoa jotakuta miestä tytöstä luopumaan, niin otetaan poikakukko ja sen miehen pöksyt, jota taikoa meinataan. Pujotetaan se kukkopoika ensin vasemman lahkeen läpi ylös vyötäryksiin ja siitä taas takaisin oikeaa punttia myöden alas. Mutta kukon pitää antaa laulaa kummassakin puntissa yksi kerta ja vyötäryksessä kerran niin, että tulee kaikkiaan kolme laulua, ja sitten päästetään kukko lentämään. Niin erkanevat rakastuneet toisistaan, mutta tämä kaikki pitää käydä hyvin salaa ja rukouspäivää vasten yöllä." (Tammela, 1886)

"Jos ikävöi toista liikaa, niin kun kusaisee kenkäänsä ja viskaa kusen yli olkansa sen jäljille, jota on ikävä, niin herkiää ikävöimästä." (Heinävesi, 1933)

"Mies pääsee naisesta vapaaksi, kun ottaa kolme karvaa naisen takapäästä ja polttaa ne tulessa." (Kuopio, 1892)

"Poika pääsee liiasta rakastumisesta siten, että pitää mennä sille tytölle viereen, jonka tietää itseensä rakastuttaneen itsensä, ja vieressä ollessa heittää housut alas, jotta kalu tulee näkymään ja nousta seisaalleen. Näin ollessa astuu, jalat kahden puolen tytöstä, yli harakoitten, niin kyllä sen rakkausriesat eroavat." (Kitee, 1892)

"Kun tytön huoneessa käy, niin sitten kun pois mielii lähteä, niin pitää syleillä sen tytön vaatteet lähtiessään, niin sitten se tyttö kylmenee eikä ole enää itsensäkään toista mieli." (Pihtipudas, 1885)

"Kun on johonkuhun oikein rakastunut ja siitä tahtoo päästä erilleen, niin pitää mennä lähteelle ja juoda lähteestä vettä, panna vain veitsi hampaittensa väliin ja juoda siten veitsi hampaissa, ja sanoa siinä juodessaan:
     - Kylymä on vesi meressä, auertaivaan alla, vaan kylymempi olkoon mun sydämeni!
     Sen koommin ei juohtu enää mieleen se ystävä." (Pälkjärvi, 1892)

"Jos poika tahtoo pyrkiä erilleen tekorakkaudesta, niin hänen pitää syödä karhun aivoja ja sydäntä ja käärmeen pään läpi laskea vettä ja juoda se vesi, niin tulee se poika niin vihaiseksi kuin karhu ja käärme. Se tappaa sen tytön, johon oli rakastunut, jos ei tyttö pakene pois niiltä mailta." (Sotkamo, 1881)

"Jos joku tyttö rakasti poikaa eikä saanut vastarakkautta, tuli hänen poistaa lempi menemällä johonkin kujaan tarpeellensa ja katsoa jalkojen välitse ja paskalla ollessaan sanoa:
     - Niin kuin tämä paska haisee pahalle, niin sinä ja sinun lempesi (miehen nimi) minusta haisee.
     Sillä tavalla unehtui poika pois tytön mielestä." (Salmi, 1936)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti