perjantai 8. maaliskuuta 2013

425 vastaan 1


Gondolieeri on romanttisesta habituksestaan huolimatta yhä yksi maailman miesvaltaisimmista, ultramachoimmista ammateista. Venetsiassa on ollut gondolieereja jo yli tuhat vuotta, ja sukupolvesta toiseen kaikki ovat olleet miehiä.

Ensimmäinen naisgondolieeri Venetsiassa on saksalaissyntyinen Alexandra Hai kuvassa yllä. Meillä oli ilo kohdata hänet Venetsiassa. Hän on soutanut gondolia kanaaleissa viitisen vuotta.

Gondolieerien killassa on 425 jäsentä: kaikki miehiä. Työ kulkeutuu isältä pojalle, ulkopuolisia ei suvaita.

Alexandra Hai yritti kymmenen vuotta turhaan saada oikeuden soutaa gondolia Venetsiassa. Jury ei päästänyt häntä läpi soutukokeissa. Kaikki mieskokelaat saivat perehtyä kokeissa rauhassa testirataan, Alexandra Hai ei. Juryn perustelu oli se, ettei nainen kuitenkaan osaisi ohjata gondolia. Oikea ja vasenkin ovat naiselle vaikeita valita risteyksissä.

Miesgondolieerit ovat toistuvasti tärvelleet Alexandra Hain gondolin. Samoin erilainen seksuaalinen ahdistelu, uhkailu, pelottelu ja muu kyykytys pimeillä kujilla on ollut toistuvaa.

Alexandra Hai on nimennyt gondolinsa Pegasokseksi. Hän on kaivertanut gondoliinsa mottonsa: "E la luna nassara per sognar un altro di." Ja kuu nousee uneksiakseen tulevasta päivästä.

Alexandra ei ole taistellut turhaan. Venetsia sai 2010 toisen naisgondolieerinsa, kahden lapsen äidin, Giorgia Boscolon. Häntäkin 425 machomiestä vastustivat koko prosessin ajan.

Oletteko koskaan nähneet machon tappelevan yksin? Minä en. Macho ei tiedä kuinka paljon rohkeutta vaatii seistä yksin satoja kiusaajia vastaan.

Naisgondolieerit ovat minun sankareitani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti