lauantai 2. maaliskuuta 2013

Me jumalaan uskovat himopelaajatIranista (Jiroftista) löydettiin äskettäin neljätuhatta vuotta vanhoja hautoja. Vainajien mukaan oli haudattu pelilautoja, jotka muistuttivat ulkoasultaan täysin roomalaisten legioonalaisten parituhatta vuotta myöhemmin uhkapelinä harrastamaa Duodecim Scriptaa. Tämä Duodecim Scripta on suora backgammonin edeltäjä.

Erikoiseksi Iranin hautalöydön tekee se, että sieltä löydetyt pelilaudat ovat tällä hetkellä maailman vanhimmat nopalla pelattavat pelit. Noppaa on heitetty ja uhkapelejä on pelattu siis yhtä kauan kuin ihminen on osannut kirjoittaa, laskea kymmeneen ja tuijotella tähtiin.

Saranat backgammonlautaan keksittiin niinkin myöhään kuin 1500-luvulla. Siihen asti pelilautaa piti kannella avoimena tavernasta toiseen, ja nappulat tuppasivat hukkumaan varsinkin illan edetessä.

Pelihimo on kuulunut olennaisena osana ihmisluonteeseen läpi ihmiskunnan historian. Pelihimo kulkee meillä geeneissä, niin vahvana että pelilaudat on pantu vainajien mukaan matkalle kuoleman rajan taakse. Pitäähän sielläkin saada heittää noppaa. 

Usko pelionneen näyttää olevan hyvin läheistä sukua jumaluskoon. Molemmat vaativat uskoa onneen, yliluonnolliseen.

Lauantain lottoarvonta on itse asiassa koko kansan yhdistävä jumalanpalvelus. Harras, yliluonnolliseen voimaan uskova hetki, jolloin monessa kodissa ristitään kädet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti