tiistai 21. toukokuuta 2013

Seksikäs aivastus


Puissa pölisee nyt koivunnorkkoja. Ei niin paljon kuin viime ennätyskeväänä, onneksi, mutta sen verran että minua aivastuttaa.

Aivastellessa aloin miettiä mitä ihmiset toivottavat aivastajalle. Suomessa sanomme: Terveydeksi. Samanlaista terveyttä edistävää ilmausta käytetään monessa muussakin kielessä, kuten esimerkiksi
  • saksassa: Gesundheit
  • venäjässä: na zdorovje
  • italiassa: salute
  • ranskassa: a vos souhaits
Suosikkini tässä terveyskategoriassa on unkarin kielen ilmaus: Egészségedre! Kieli sotkeutuu Gordionin solmuun sitä lausuessa.

Toisissa kielissä tarvitaan enemmän uskonnollista painoarvoa aivastuksen jälkihoidossa. Englannissa toivotetaan siunausta: Bless you. Vielä voimakkaampi taivaallinen lataus on espanjalainen versio. Espanjassa sanotaan "Jesus!" aivastajalle.

"Hatshii! Jeesus! Atshoo! Jeesus! Atshii! Jeesus! Hatshii atshoo! Jeesus Jeesus!" Olisi erikoinen kokemus hengailla korvat höröllä jollakin espanjalaisella torilla siitepölyaikaan.

Norjassa ja Ruotsissa ihmiset vaikuttavat elelevän vielä viikinkiajoissa. Siellä aivastaja saa kuulla: Prosit. Eikö se ole sama maljannostatussana, jota jo viikingit käyttivät juodessaan Valhalla-olutta vihollistensa kalloista? Kippis vaan.

Miksi me sitten toivotamme terveyttä ja siunausta aivastajalle?

Yksi selitys piilee Euroopan pahoissa ruttoepidemioissa. Aivastus oli yksi keuhkoruton mahdollinen ensioire. Paavi määräsi jo 500-luvulla siunaamaan aivastajat välittömästi, kyseisellä ensiavulla yritettiin parantaa heidät.

Toinen kiinnostava selitys liittyy haukotukseen. Haukotusta pidettiin pitkään vaarallisena, piru tai paha henki saattoi livahtaa ammottavasta suusta sisään sieluun. Sen takia haukottelijan piti panna käsi suun eteen. Ele oli itsesuojelua eikä kohteliaisuutta muita kohtaan. Haukotus oli riskialtista mutta aivastus terveellistä. Aivastamalla ihminen yritti päästä eroon sisuksiinsa soluttautuneesta pahasta hengestä. Sen takia aivastus ansaitsi siunauksen.

Niin tai näin, yksi asia on varma. Kun aivastamme, sydämemme pysähtyy sekunnin murto-osaksi. Joka kerta, kun aivastamme, kuolemme hetkeksi. Koivun hedelmällinen kukinta-aika on tuhansien pienten kuolemien aikaa.

Niin, mitä muuta kutsutaankaan pieneksi kuolemaksi? Aivan, orgasmia.

Vielä kiintoisammaksi menee. Monet ihmiset aivastavat sängyssä seksin jälkeen, ilmiö on viimeisten brittitutkimusten mukaan paljon yleisempi kuin on uskottu. Toisinaan aivastukseen riittää pelkästään seksin ajattelu. Eli ihmisen halu lisääntyä aiheuttaa hänelle samanlaisia reaktioita kuin kasvien lisääntymispölytys.

Lääketieteessä tunnetaan oireyhtymä nimeltä "honeymoon rhinitis", kuherruskuukauden heinänuha. Siinä vastanaineet kärsivät aivastelusta ja nuhasta harrastaessaan tiheästi seksiä.

Kannattaa siis miettiä jatkossa kahdesti, mitä vastaantulevalla, hymyilevällä aivastajalla on mielessään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti